El capitalisme global ha desconnectat la llibertat al mercat

 


En el llibre de Michael J.Sandel, El descontento democrático* és pot llegir el següent:

"Si los monopolios perviven, siempre estarán al timón del Estado. (...) Si hay hombres en este país lo bastante grandes como para hacerse suyo el Gobierno de Estados Unidos, se lo harán suyo; lo que tenemos que decidir ahora es si nosotros somo lo bastante grandes, lo bastante hombres y lo bastante libres como para reparopiarnos de ese Gobierno que es nuestro. Hace ya media generación que no disponemos de acceso libre al mismo y que nuestras mentes y nuestro pensamiento no influyen en él guiándolo según queremos" (pág.137).


Aquestes paraules no son de Donald Trump, sinó Woodrow Wilson (1912). Hi havia un debat avui inexistent sobre el camí de la política i l'economia. La democracia no és únicament un procediment per renovar les elits polítiques cada quatre anys. També en règim autocràtics hi ha eleccions. La qüestió que es plantejava era com fer que la ciutadania fos autènticament lliure si el sistema econòmic s'havia emancipat del control democràtic. 

Avui, el model de control democràtic s'ha esfumat. Son les corporacions transnacionals que tenen el control de la economia. Avui, la institució política no és més que un consell d'administració per vetllar perquè  aquestes corporacions puguin expandir-se indefinidament. Trump està atrapat per les contradicció del model econòmic. Vol imposar aranzels en un món global. On precisament, els EUA son els que més profit treuen d'aquest model. Trump pot fer moltes coses, moltes d'elles contraproduents per el model de la globalització, però, la lògica del capitalisme financer, acabarà imposant-se, perquè els seus interessos -particulars- no poden estar en lluita en els interessos dels mil milionaris que han encimbellat al personatge. El seu missatge populista, xenòfob i  nacionalista dona crèdits a casa, però la gent que el vota, els deixa fora de les cobertures del Medicare, baixa impostos a les corporacions i els més rics i fa que tot aquell que el crítica, entri a les llistes negres, la democracia els EUA està en perill, però sembla que la gent tant li fot, potser hem baixat la guàrdia com defensor d'un model democràtic més exigent amb els que manen contra nosaltres.


*Michael J.Sandel, El descontento democrático. En busca de una filosofía pública. Trad. Albino Santos Mosquera. Ensayo. Debolsillo, Barcelona, 2025.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El capitalisme global ha desconnectat la llibertat al mercat

  En el llibre de Michael J.Sandel, El descontento democrático * és pot llegir el següent: "Si los monopolios perviven, siempre estarán...