Nero y Tony el gras: una via cap el antifragilisme



 

El títol te a veure amb el capítol 9 de llibre de Nassim Nicholas Taleb, Antifrágil*. Per què va passar la crisi del 2008? Per què cap expert no va saber el que ens venia a sobre? Per què tants experts van ficar la pota fins els fons? La resposta es troba amb en el concepte d'antifràgil. El caos, el desordre, l' imprevisible, nodreix l'antifragilitat. En un món on el FMI s'equivoca contínuament en les dades macroeconòmiques, les economistes, pensen en la impossibilitat de catàstrofes del 2008 (cigne negre*). La seva fragilitat li ve donada per la creença del seu coneixement, de les dades, dels seus algoritmes, de les seves previsions. La creença d'entendre les probabilitats acaba en crisi. Té solució aquest problema? Hi ha dos perspectives: la primera seria avisar de les creences de la gent per les bombolles -financeres, immobiliàries, etc.,- acaben malament. L'altra opció és no avisar-les. Diu Taleb "Un sistema basat en advertències verbals estarà dominada per xarlatans que no assumeixen riscos". (pág.191)

Se fràgil implica retallar la teva autonomia i deixar-ho en mans dels altres. Això et deixa en una situació de dependència massa greu. Això no vol dir que no podem confiar amb els altres, el que vol dir és que no pots apostar-ho al blanc o el negre. Cal ser antifràgil davant les relacions personals. La capacitat per acceptar el rebuig, les decepcions, les traïcions, son material necessari per crear personalitats "robustes", aquest concepte, l'utilitza l'autor com una via entre un extrem i l'altra. Acceptar la derrota, el que no tot és pot fer, és un mitjà per creixa com a persona. Per això, l'expressió de la fragilitat s'expressa amb la figura del  coaching . Implica que la teva autoestima i la teva voluntat son de paper de fumar. Com deia  Byung-Chul Han, cal el treball del negatiu. L'expressió de la fragilitat son les depressions, les autolesions, el narcisisme, la necessitat del like, etc. 


* La idea del cigne negre, te a veure amb la generalització inductiva. Si veig un cigne i es blanc, i un altre i un altre, puc pensar que tots els cignes son blancs. Però resulta que Austràlia hi ha cignes negres, llavors com queda aquesta generalització que he fet? Sempre puc dir que tots els cignes son blancs i també hi ha de negres, però això és fer trampa. La idea del cigne negre, nom d'un dels llibres de Taleb, expressa la idea de la imprevisibilitat i les possibles conseqüències d'aquesta falta de imprevisibilitat. El fet que hi hagi idees que no entren en el nostre càlcul mental, no vol dir que no existeixin. 


* Nassim Nicholas Taleb. Antifrágil. Las cosas que se benefician del desorden. Trad. Genís Sánchez Barberán y Albino Santos Mosquera. Paidós, Divulgación/ Actualidad. Booket. Barcelona, 2016. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Montesquieu i els troglodites, l'antídot contra Ayn Rand

  Montesquieu (1689-1755) En el món d' Ayn Rand, el egotisme, lluita contra el pitjor mal de la humanitat, l'altruisme. En la novel...